Wat hoort er in de garderobe van je baby?

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 00:59

Wat moet er in de kleerkast van je pasgeboren kind?

 

Je weet nog niet hoe groot je baby is bij de geboorte en misschien weet je ook het geslacht nog niet. Dit maakt kleding kopen niet makkelijker.

Toch zal je babykleding klaar moeten hebben liggen voor de eerste weken. 

Hoeveel kleding je nodig hebt is afhankelijk van hoe vaak je wil wassen. Houd daarbij in het achterhoofd dat de meeste pasgeboren baby’s regelmatig spugen. Voor de eerste weken is het verstandig om minimaal de volgende babykleding in huis te hebben:

 

 

- 6 rompertjes: Rompertjes voorkomen een blote buik en rug en zorgen ervoor dat de luier op zijn plaats blijft zitten.

- 6 stuks bovenkleding: Met bovenkleding bedoelen we voornamelijk shirtjes en truitjes.

- 6 broekjes: Wat betreft broekjes zijn goede stretch broeken meestal het fijnst voor je kindje. Kijk naar joggingbroekjes, meegroeibroekjes en broekjes met voeten.

- 4 paar sokjes: Die schattige voetjes moeten natuurlijk ook goed warm gehouden worden, en babysokjes mogen dus niet ontbreken in de babygarderobe.

- 1 jasje of 1 vestje: Binnen zal je baby niet zo snel een jasje aanhebben. Toch is het handig om een jasje of vestje te hebben liggen voor die fijne eerste wandelingen.

- 2 baby mutsjes: Een groot gedeelte van je warmte verlies je via je hoofd. Dit geldt ook voor je baby, terwijl het voor hem juist extra belangrijk is om op temperatuur te blijven. Een babymutsje helpt daarbij. Tegenwoordig vind je voor de meisjes heel schattige tulbanden. Je vindt ze in alle kleuren, stoffen en modellen: lange knopen, vierkante knopen, mega grote knopen...

- Slaapzakje: Een slaapzak voor je baby kopen is een belangrijke aankoop, zowel in de winter als in de zomer. Je kind of baby op een veilige manier laten slapen is dan ook  topprioriteit! Een veilig bedje, een goede matras én de ideale slaapkamertemperatuur. Maar hoe kleed je je kindje best aan om te gaan slapen? Wat is de Tog waarde van een slaapzak? En kies ik voor mijn baby een slaapzak of een deken, of toch liever beiden?

Ook ik twijfel nog vaak of mijn baby het niet te warm of te koud heeft ‘s nachts. Ik kies voor een slaapzak omdat dat de veiligste manier is om je baby te laten slapen: een slaapzak zorgt ervoor dat je baby minder snel op z’n buik rolt en hij kan geen deken over zich heen trekken. Ook als je kind wat groter wordt, blijft een slaapzak een prima keuze. Zo heeft hij het steeds lekker warm, zelfs als hij z’n deken van zich af heeft gegooid. De slaapzak aandoen wordt na een tijdje ook een deel van het slaapritueel. Zo weet je kindje vanzelf wanneer het tijd is om te gaan slapen. Bovendien kan de slaapzak overal mee naartoe. De slaapzak voelt namelijk vertrouwd. Zo zal je kindje makkelijker slapen, zelfs als ze op verplaatsing zijn. 

 

ALTIJD HANDIG:

- Krabwantjes

- Badcape

- Hydrofiele washandjes

 

Winterkleding of zomerkleding

Houd bij het aanschaffen van de garderobe van je baby rekening met je uitgerekende datum. Ben je in de zomer uitgerekend? Koop dan zomerkleding in de kleinste maten. Als je in dat geval een winterjas in maat 56 koopt, is er een grote kans dat je baby hier al is uitgegroeid voordat deze voor het eerst nodig is.

Koop niet te veel specifieke zomer- of winterkleding op de groei. Je weet namelijk nooit wanneer je baby welke maat nodig heeft.

Niet vergeten!
In welk jaargetijde wordt jouw baby’tje geboren? Denk eraan kleertjes te kopen die geschikt zijn voor die temperaturen.