*Halloween special* Tricks, treats en tips voor een leuke Halloween met baby's en peuters.

Gepubliceerd op 20 oktober 2020 om 01:38

Tricks, treats en tips voor een leuke Halloween met baby's en peuters.

 

Het is bijna 31 oktober: Halloween!

Halloween is griezelen: doden komen tot leven, skeletten lopen door de straat, monsters bellen bij je aan en roepen hard: ‘Trick of treat!’ Het klinkt bijna als ‘Je geld of je leven’, alleen willen ze geen geld maar snoep, bergen snoep!

Halloween is in België niet zo populair en voor het échte Halloweenspektakel moet je in Engeland, Amerika of Canada zijn. Maar ook in België begint men steeds meer aandacht te krijgen voor dit griezelfeestje. Want er is niets mis met een gezond portie griezelen!

 

 

In dit artikel vind je:

- 5 manieren om Halloween te vieren zonder je peuter bang te maken.

- Halloween knutselen en frutselen

- Tips bij angst bij peuters

- Koken en griezelen

- 10 Halloween spelletjes

5 manieren om Halloween te vieren zonder je peuter bang te maken

1. Halloween-boeken

Er zijn genoeg boeken die over Halloween gaan zonder dat ze de kleine lezertjes (of luisterende oortjes) ook meteen bang willen maken. Houd je kind van lezen of voorgelezen worden? Dan is dit de perfecte activiteit om Halloween te vieren zonder je peuter bang te maken.

 

2. Netflix-films

Naast boeken zijn er veel leuke en spannende films beschikbaar. Scroll zelf eerst even door de video om te checken of die niet te eng is voor jouw kleine. Een serie als ‘Masha spookverhalen’ past perfect in het griezelige thema zonder je kinderen bang te maken.

 

3. Pompoen schilderen

Pompoenen vallen volledig in het straatje van Halloween. Bedek de tafel met een tafelkleed (dat vies mag worden), plaats de verf en kwasten op tafel en je peuter kan zich lekker uitleven.

 

4. Gerechtjes bakken

Halloween betekent ook veel decoratieve en bovenal heerlijke gerechten. Op Instagram vind je genoeg inspiratie om een hapje te maken waarbij je kinderen kunnen helpen. Denk aan Oreo-spinnen met droppoten of hotdogmummie’s met bladerdeeg.

 

5. Verkleedpartijtje

Je kunt ook een spannend verkleedpartijtje organiseren, waarin spookjes, skeletten en vampiers centraal staan. Haal schmink in huis, maak wat snacks en kijk samen naar een "niet zo griezelige griezelfilm".

 

Halloween knutselen en frutselen

 

Halloween knutselen met peuters en kleuters is leuk, maar aangezien ze nog niet zo’n heel lange spanningsboog hebben is het fijn als de Halloweenknutsels snel klaar kunnen zijn.

 

1. Mummie brikjes

Ieder kind drinkt toch graag eens chocomelk of vruchtensap uit een brikje. Wel, met Halloween drinken ze uit een mummybrikje! Gebruik witte tape en wikkel het brikje in. Plak (of teken) er dan schele oogjes op. Wedden dat ze het geweldig vinden!

 

2. Spookdeur

Laat het letterlijk spoken in huis met een spookdeur! Maak van je deur(en) een spook of mummy met wc-papier. Maak ook 2 grote ogen die je dan ook op de deur plakt. Fun gegarandeerd!

3. Zwevende spookjes

 

Wat heb je nodig:

 • Herfstblaadjes
 • Witte verf
 • Zwarte stift
 • Touwtje

Wil je de zwevende spookjes voor Halloween knutselen, dan kan je ook hier weer met een herfstblaadje beginnen. Verf de blaadjes wit, en maak ze verder af met stift als ze goed gedroogd zijn. Ook deze blaadjes kan je natuurlijk met een touwtje ophangen. Is er misschien nog plek tussen de fladderende vleermuisjes?

 

Tips bij angst bij peuters

Het is belangrijk om angst serieus te nemen en je kind zo goed mogelijk hierin te begeleiden. Daarom geven wij hier 5 tips hoe je het beste om kunt gaan met zijn angst.

Tip 1 – Voed de angst niet

Neem de angst serieus maar geef het niet teveel aandacht. Hoe meer aandacht, hoe groter zijn angst kan worden. Je voedt het als het ware. Ontken echter zijn gevoel van angst niet en laat hem weten dat je hem ziet, door zijn angst te benoemen.

Tip 2 – Bereid je kindje voor

Gaat er iets spannend gebeuren? Praat er vooraf met je kindje over en vertel wat hij kan verwachten. Zowel de enge als de leuke dingen. Wees hierin eerlijk, zonder teveel in spannende details te treden. Geef hem handvatten waar hij zich aan kan vasthouden. Moedig hem aan en bedenk voor hem kleine heldere stappen zodat het overzichtelijk voor hem is. Je kunt de spanning ook proberen om te buigen in iets positiefs. Hij kan immers nu laten zien hoe dapper hij is.

Tip 3 – Complimenten zijn altijd goed

Complimenten zijn altijd goed. Geef hem het gevoel dat je trots op hem bent en complimenteer hem als hij iets toch doet terwijl hij het spannend vindt. Wist je trouwens dat hoe sneller je een compliment geeft, hoe krachtiger hij naar binnen komt?! Wees ook helder in je compliment en benoem duidelijk waar je hem voor een compliment geeft.

 

Koken en griezelen

1. Mummie toast

 

 

Recept voor 2 tosti’s
Tijd: 15 min.

Benodigdheden:

 • 2 witte boterhammen
 • paar eetlepels tomatensaus/pizzasaus
 • 2 plakken kaas
 • 2 zwarte olijven

Zo maak je ze:

Verwarm je ovengrill voor. Snijd de plakken kaas in reepjes van circa 1 cm breed. Snijd de zwarte olijven in plakjes. Besmeer de boterhammen met de pizzasaus/tomatensaus. Verdeel de reepjes kaas een beetje kriskras over de boterham. Leg de boterhammen een paar minuten onder de grill en maak het af met 2 (olijf) oogjes.

 

 

2. HotDog Mummies

 

Deze hotdog mummies zijn super simpel om te maken maar zien ze er niet ontzettend leuk uit?

 

Benodigdheden:

 • 6 knakworsten
 • 1 blikje met croissantdeeg of bladerdeeg
 • evt. 1 ei

Zo maak je ze:

Verwarm je oven voor op 175 graden. Rol het croissantdeeg uit en snijd het deeg in dunne reepjes.

 

Snijd eventueel de knakworsten een beetje in zodat er armpjes en beentjes ontstaan. Wikkel een paar reepjes croissantdeeg om de knakworsten zodat er een soort mummies ontstaan. Smeer de hotdog mummies eventueel in met een klein beetje ei. Zet de hotdog mummies voor circa 15 minuten in de oven.

 

Als de hotdog mummies een beetje bruin zijn geworden, zijn ze klaar!

 

3. Gezonde griezel traktatie

 

 

4. Oreo spinnen

 

 

Benodigdheden:

 • Oreo’s
 • dropveters
 • ogen: M&M’s, royal icing oogjes, Wilton oogjes
 • eventueel zwarte eetbare stift of gesmolten pure chocolade (pupillen maken)
 • chocopasta, gesmolten chocola of icing (vastplakken oogjes)

Zo maak je ze:

Knip als eerst de dropveters in kleinere stukjes, knip één sliert in +/-16 stukjes.

Neem een Oreo en steek de kleine stukjes drop als poten tussen de twee koekjes, vier aan elke kant. Blijven ze niet goed zitten? Je kunt met een cocktailprikker eerst een paar gaatjes prikken, zo zitten ze iets steviger.

Bevestig je ogen naar keuze op de Oreo. Je kan dit met chocopasta, maar je kunt ook gewoon gesmolten chocola of icing gebruiken.

Bij de ogen van M&M’s teken je met een zwarte eetbare stift de ogen, je zou hiervoor ook gesmolten (pure) chocolade kunnen gebruiken. De snoep oogjes van Wilton kun je bij kookwinkels en taartdecoratie winkels kopen.

 

 

Tien Halloween spelletjes

 

Hoe houden we de kinderen bezig tijdens een Halloweenfeestje, behalve de gebruikelijke snoepronde: ’je geld of je leven’? Hier vindt je tips voor leuke klassieke spelletjes die een spookachtige draai gekregen hebben en helemaal passen bij het griezelthema: Halloween!

1. Plaats de wrat op de heks

In plaats van de staart te plaatsen op de ezel of varken is dit een coole Halloween-variant! Tover de kunstenaar in je naar voren en teken een griezelige heks op een groot stuk papier of karton of houten plaat en bevestig dit tegen de muur. Doel van het spel: de wrat moet (geblinddoekt) op de neus van de heks geplaatst worden. Dit kan door middel van een stip te zetten met een pen of met een propje plakband (wrat) op de heks!

2. Pompoen-piñata

Om helemaal in de feeststemming te komen mag een piñata niet ontbreken! In een vorm van een pompoen, spook, spin of iets anders griezeligs, past dit natuurlijk perfect in het Halloweenthema. N.B: maak duidelijke regels wie mag slaan (om de beurt) en waar iedereen moet staan (ver weg) zodat er geen onnodige ongelukken/conflicten gebeuren.

3. Knutsel een monster op tijd

Deel de kinderen in kleine groepjes en geef alle teams een doos met knutselmateriaal. In 5 minuten moet het team samen een monster of griezelig figuur gemaakt hebben. Het angstaanjagende monster wint! Of je kunt kiezen voor ieders zelfvertrouwen dat je prijzen hebt voor alle categorieën: ’liefste’, ’kleurrijk’, grootste’, beste teamwork, enz.

4. Schrik of snoep briefjes

Knip 25 briefjes en schrijf SNOEP op 5 briefjes en SCHRIK op alle andere. Onder het woord SCHRIK schrijf je ook een kleine eenvoudige opdracht, bijvoorbeeld: ”loop als een zombie”, ”trek een angstaanjagend gezicht”, enz. Zet de kinderen in een kring. In het midden heb je de spelleider met een schaal snoep en een heksenhoed met de briefjes erin. Laat ieder kind een briefje pakken. Pakt het kind het briefje SNOEP, mag het gelijk een snoepje pakken, pakt het kind SCHRIK, moet het eerst de opdracht uitvoeren en dan een snoepje pakken.

5. Vleermuis in de grot

De kinderen zitten in een kring in een heel donkere ruimte. Laat de kinderen een vleermuis aan elkaar doorgeven totdat de spelleider het licht aandoet. Degene die de vleermuis in handen heeft mag naar de volgende activiteit, of naar het Halloweenbuffet of naar de taart of mag op de piñata slaan.

6. Frankensteins laboratorium

Laat de kinderen verschillend materiaal voelen in schalen of blikken. Maar zonder dat ze het materiaal zien! Alleen laten voelen! Bijvoorbeeld met behulp van een oogmasker of dat ze hun hand door een doek moeten steken. Voorbeelden van dingen die ze kunnen voelen zijn: gekookte spaghetti (wormen), olijven (ogen), vegetarische schnitzel (dode rat), een afwashandschoen gevuld met water of meel en water (afgehakte hand), slijm (spookslijm)…..

N.B.: zet ook een teil met water en handdoek erbij, zodat ze hun handen kunnen wassen. Laat de kinderen hun antwoord op schrijven zodat je een wedstrijdelement krijgt, wie het meeste goed heeft, wint!

7. Estafette met monsterogen

Teken monsterogen op 2 pingpongballen met een permanente stift. Twee teams strijden dan tegen elkaar om de ogen op een lepel te balanceren tijdens een bepaalde route. (Het klassieke aardappel-lepel spel). Het team dat als eerste aankomt aan het eind van de uitgestippelde route, wint!

8. Vang het spook

Deel de feestgangers in 2 groepen. Teken op de ballonnen spoken (of gebruik kant en klare spookballonnen). Blaas ze op zonder een knoop erin te leggen (hier zijn meerdere nodig die de ballonnen vast kunnen houden). Laat de spookballonnen een voor een los en laat de kinderen de ballonnen vangen voordat ze op de grond terecht komen. Het team met de meeste ballonnen wint.

9. Mummie

Maak groepjes van twee en geef elk team een rol wc-papier. Het spel gaat zo: dat 1 persoon de andere persoon in wc-papier wikkelt. Degene die als eerste de wc-rol op heeft, wint. Je kunt ook de mooiste mummie laten winnen.

10. Schrik en omhelzing tikkertje

Wijs iemand aan die de tikker is. Diegene moet zoveel mogelijk kinderen tikken en tegelijk BOEEEE roepen! Het kind wat getikt is moet versteend blijven staan. De andere kinderen kunnen de versteende kinderen bevrijden door hen te omhelzen.