Hoe houd je je kleding langer mooi?
Voor het beste resultaat raden we aan onze kleertjes met een fosfaatvrij wasmiddel in koud water te wassen met een zachte of delicate machinale cyclus. We raden ook aan om voor gebruik te wassen.
Enige vervaging als gevolg van reiniging is typisch voor deze stoffen. Dit valt vooral op bij donkere tinten. Vervaging kan worden geminimaliseerd door het gebruik van koele wasinstellingen en een zachte wascyclus.
Droogtrommel op zeer lage temperatuur en onmiddellijk verwijderen.
Extra tips:
1. Was je kleding niet te vaak
Hoe vaker je je kleding wast, hoe dunner en stugger de stof wordt en hoe sneller je item dus veroudert. Dingen als ondergoed en sokken moet je natuurlijk wel gewoon na één keer dragen wassen, maar bij een trui of spijkerbroek hoeft dat echt niet. Het scheelt een hoop tijd en water als je minder wasjes draait, en de levensduur van je favo shirt wordt ook verlengd, win-win-win.
2. Was je spijkerbroeken binnenstebuiten
Die zwarte broek die na een paar keer wassen niet meer zwart was? Dat overkomt je geen tweede keer met deze tip: je spijkerbroeken binnenstebuiten wassen zorgt ervoor dat ze minder snel vervagen en hun kleur behouden.
3. Doe een kleurdoekje bij de bonte was
Om ervoor te zorgen dat de kleuren van je kleding niet in elkaar overlopen tijdens het wassen, kun je een kleurdoekje bij de was gooien. Die trekt namelijk de kleur die je kleding afgeeft tijdens de was op als een magneet. Want je wilt natuurlijk niet dat je streepjestrui ineens effen uit de was komt. Maar hoeveel kleurdoekjes je ook in de machine dondert, het blijft slim om items zoveel op kleur te sorteren.
4. Doe ritssluitingen altijd dicht voordat je het kledingstuk wast
Vesten, truien en andere kledingstukken waar een rits aan zit, kunnen in de wasmachine andere kledingstukken beschadigen. Wil je niet, doe de rits daarom dus altijd dicht.
5. Doe je kleding zo min mogelijk in de droger
Naast dat je het risico loopt dat je kleding iets krimpt in de droger, tast-ie ook het materiaal van je kleding aan. Kijk maar naar je handdoeken, die zijn toch ook niet meer zo zacht als toen je ze kocht? Precies. Je kunt je kleding dus veel beter aan de lucht laten drogen.
6. Breng je kleding niet te vaak naar de stomerij
Bij de stomerij krijgt je kleding te maken met een hoop zware chemicaliën. Zo nu en dan kunnen ze dat wel aan, maar op den duur tast dat retourtje stomerij het materiaal toch aan. Wil je gewoon een bepaalde geur uit je blazer hebben? Hang hem dan even uit het raam of in de badkamer tijdens het douchen om te laten luchten. Of leg hem een nachtje in de vriezer, dat wil ook al helpen.
7. Stoom je kleding in plaats van strijken
Nee, dus niet bij de stomerij maar gewoon met een handstomer of strijkijzer met stoomfunctie. Een stomer is een stuk sneller en minder agressief dan een strijkbout. Daarnaast heb je ook geen risico op brandvlekken. Heb je geen stoomapparaat? Dan kun je je kleding ook in de badkamer hangen en even een warme douche nemen.
8. Haal zo nu en dan een ontpluizer over je kleding
Na een paar keer dragen kun je op kledingstukken al last hebben van opgehoopte pluisjes. Dat gebeurt vaak tussen je benen, onder je oksels of op je billen, omdat de stof daar tegen elkaar of andere materialen schuurt. Gelukkig is dit met een ontpluizer makkelijk op te lossen. Let wel op dat je de kleding altijd strak trekt als je de ontpluizer gebruikt, anders beschadig je de rest van de stof. Het wordt ook afgeraden om het op gebreide kleding te gebruiken.
9. Was je zwarte kleding eens met textielverf
Merk je dat je zwarte jeans vaal wordt? Hoe goed je hem ook altijd binnenstebuiten wast, bij sommige broeken ontkom je hier simpelweg niet aan. Gelukkig kun je hem dan altijd nog wassen met textielverf en geloof het of niet, hij komt weer uit de wasmachine alsof hij net nieuw is.
10. Hang gebreide kleding niet op
Gebreide truien, vesten of jurken kun je beter niet ophangen in je kledingkast. Het neemt dan wel minder ruimte in, maar het materiaal rekt er enorm van uit. Ook blijf je de vorm van de hanger vaak nog lang zien in de schouders van het kledingstuk. Gewoon vouwen dus.
11. Scheid je zomer- van je wintergarderobe
Als je je zomer- van je winterkleding scheidt, is je kast een stuk leger en zie je veel beter wat je hebt voor dat seizoen. Doe je dit niet? Dan kreukt je kleding niet alleen sneller, maar komen er ook eerder muffe luchtjes in omdat het allemaal zo op elkaar gepropt zit. Wil je niet. Even apart hangen dus.
12. Droog donkere kleding nooit buiten
Donkere kleding kun je het beste niet in direct zonlicht laten drogen, maar beter op een donkere plek, zoals de zolder. Het is misschien verleidelijk om je kleding buiten te laten drogen nu het weer steeds beter wordt, maar toch raden we het af. Door het zonlicht verkleurt je kleding namelijk heel snel. Witte was kun je wel buiten laten drogen. Moeten er alleen geen vogels in de buurt zijn.
13. Keer je kleding binnenstebuiten
Als je shirtjes of truien, rokjes of broeken met een opdruk of kraaltjes hebt dan houd je deze items mooier door ze eerst binnenstebuiten te keren voordat je ze in de wasmachine doet. Zo is de kans een stuk kleiner dat de opdrukken vervagen en de kraaltjes loslaten. Als je dit doet bescherm je ook je andere kleding in de wasmachine. De kraaltjes blijven namelijk op deze manier niet haken in andere kledingstukken. Ook bij broeken blijft de wassing mooier.
14. Laat kleding niet te lang in de wasmachine liggen
Als de wasmachine klaar is met zijn beurt is het beter om meteen je mooie blouses en truien op te hangen. Zo komen er minder snel kreukels en vouwen in en kan de was goed uithangen. Win, win! Je hoeft namelijk minder was te strijken hierdoor.
15. Was extreem kwetsbare stoffen met de hand
Was stoffen zoals zijde met de hand. Doe dit niet in kokend water, maar in lauwwarm water. Doe dit bijvoorbeeld in een teiltje of in de wasbak. Je kunt er wasmiddel aan toevoegen om voorzichtig de vlekken uit je kleding te boenen en je kleding lekker fris te laten ruiken.
16. Was kleding nooit te heet
Je kunt beter je kleding op 30 of 40 graden wassen. Kokend water is slecht voor je kleding en de kans is groot dat je kleding vervormt of krimpt.
17. Gebruik wasmiddel zonder chloor
Dit kun je aflezen van het etiket. Wasmiddel met chloor is erg hardnekkig en kan de stof kapot maken of delen van de stof extreem dun maken.
18. Was je kleding niet te vaak en te lang
Sportkleding hoeft geen uren gewassen te worden, want deze stoffen drogen vaak snel. Kleding blijft een stuk mooier als je het ongeveer de helft van de oorspronkelijke tijd wast.
19. Oma's raad
Doe bij elke wasbeurt een scheutje azijn. Door de azijn worden de kleuren van de kleding helder en deze houd je ook helder. Let wel op dat het geen onverdunde azijn is, want dit zorgt weer voor lelijke vlekken en dat willen we niet!
20. Pas op met kauwgom!
Ga niet meteen allerlei chemische middeltjes of met extra wasmiddel boenen. Kauwgom haal je het beste weg door het hard te maken met een ijsblokje. Of doe je shirtje met kauwgom en al in de vriezer.
21. Kwaliteit maakt wel degelijk uit
Kleding van minder goede kwaliteit gaat gewoon minder lang mee en kan niet goed tegen wasbeurten. Je zal merken dat de vorm sneller verandert en dat de naden niet meer recht zijn. Let bij elk shirt goed op welke wasvoorschrift het nodig heeft.
Wassen en drogen
Het zorgvuldig wassen en drogen van kleding, is van belang om het zo lang mogelijk mooi te houden. Wassen komt de kwaliteit van je kleding niet ten goede. De wasmachine zorgt ervoor dat kleding sneller slijt en uit vorm raakt. Was daarom zo min mogelijk. Een spijkerbroek hoeft na een halve dag dragen echt nog niet in de was. Ook kun je een blouse gerust even laten luchten en nogmaals aantrekken. Een goede tip is om een kledingstuk 's nachts buiten te hangen. De volgende ochtend ruikt het dan weer heerlijk fris. Wanneer je kleding echt verontreinigd is, of niet fris ruikt, is het natuurlijk aan te raden om het wel gewoon in de wasmachine te doen.
Tips bij het wassen van je kleding
Wanneer je kleding wast in de wasmachine, doe dit dan binnenstebuiten. Zo verslijt eerst de binnenkant van de kleding. Sorteer de was altijd goed op kleur. Wanneer je dit niet doet zullen de kleuren kunnen uitlopen, vervangen of grauw worden. Wanneer dit gebeurt ziet het kledingstuk er direct oud uit. Gebruik ook een speciaal wasmiddel dat hier geschikt voor is. Je hebt wasmiddelen speciaal voor zwarte kleding, voor witte kleding en voor bonte kleding. Ook zijn er wasmiddelen speciaal voor de fijne was. Wanneer je een wasmiddel voor witte was hebt, let dan wel goed op of het wasmiddel geen chloor bevat. Dit zorgt er namelijk voor dat je kleding sneller slijt.
Azijn
Verder is het goed om te wassen met een scheutje azijn. Dit zorgt ervoor dat de kleuren van de kleding helderder blijven. Verder werkt azijn hetzelfde als wasverzachter. Het zorgt ervoor dat je kleding zacht en soepel blijft. Ook is azijn ontkalkend voor je wasmachine. je slaat hiermee dus twee vliegen in één klap!
Strijken
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm. Wat dat betreft is strijken dus juist goed! Wanneer je echter op hoge temperatuur strijkt, en over applicaties heen strijkt, is dit natuurlijk wel schadelijk voor je kleding.
Kleding opbergen
Bij het opbergen van kleding kun je ervoor kiezen om het in de kast te hangen of om het in de kast te leggen.
Kleding opgevouwen in de kast leggen
De volgende kledingstukken kun je beter opvouwen en in de kast leggen:
- Truien
- Vesten
- Shirts
- Tops
Deze kleding is vaak gemaakt van rekbare stoffen. Wanneer je ze in de kast ophangt, kan de stof al snel gaan lubberen.
Kleding ophangen
Kleding die de eigenschap heeft om snel te kreuken, dient juist wel opgehangen te worden. Denk hierbij aan:
- Blazers / colberts
- Jasjes
- Blouses
Parfum en deodorant
Veel mensen gebruiken dagelijks parfum en deodorant. Helaas is dit niet erg goed voor onze kleding. Parfum en deodorant kunnen zorgen voor lelijke vlekken. Doordat deze producten in veel gevallen alcohol bevatten, kunnen ze de stof aantasten. Alcohol zorgt ervoor dat de stof dunner wordt, of dat er zelfs gaatjes in komen. Om dit te voorkomen dien je parfum of deodorant altijd op je huid te spuiten en niet op je kleren.
Pluisjes verwijderen
Sommige kleding gaat na een tijdje helaas toch wat pluizen, ook wel pillen genoemd. De bolletjes die in de stof ontstaan, laten een kledingstuk direct oud lijken. Gelukkig zijn er manieren om deze pillen te verwijderen. Begin hier het liefst gelijk mee wanneer je ziet dat dit ontstaat. Hoe erger het is, hoe meer werk om de pluizen te verwijderen.
Hoe verwijder je pluisjes?
Er zijn speciale pluizenverwijderaars te koop om te bolletjes van je kleding te kunnen halen. Dit lijkt op een soort scheerapparaatje, met daarin een opvangbakje. De kop beschermt je kledingstuk van de mesjes die de pluizen weghalen. Zo kan het kledingstuk niet beschadigen. Wel moet je opletten dat je niet te lang op één stuk blijft hangen.
Ook een ouderwets scheermesje kan helpen bij het verwijderen van pluisjes. Dit kan gewoon van de goedkoopste soort bij de drogist vandaan zijn. Haal het mesje over het kledingstuk heen en de pluizen scheer je er als het ware af. Hou het kledingstuk hierbij goed strak, anders bestaat er een kans dat je het kledingstuk beschadigd.