Hoe was ik babykleding?
De huid van je pasgeboren baby is erg kwetsbaar. In babykleding en wasmiddel kunnen stoffen zitten die zijn huidje kunnen irriteren. Volg onderstaande 7 tips en je weet zeker dat je er alles aan doet om de huid van je baby te beschermen.
1. Was je wasmachine
In een wasmachine komt een hoop vuile was. Het is daarom niet zo vreemd dat een wasmachine zelf ook schoongemaakt moet worden. Dit kan op een makkelijke manier. Laat eens in de zoveel tijd de wasmachine zonder was op 90 graden draaien. Het is een mooi moment om dit te doen vlak voor je alle babykleertjes gaat wassen.
2. Babykleding wassen voor gebruik
In babykleertjes zitten mogelijk stoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Daarom wordt aangeraden om alle babykleding voor gebruik eerst te wassen. Dit geldt ook voor je baby’s beddengoed, hydrofiele luiers en andere stoffen die in aanraking komen met de huid van je baby. Een andere manier om deze te beschermen, is door kleertjes van biokatoen te kopen.
3. Was zo heet mogelijk
Voor het milieu is het beter op een lage temperatuur te wassen. Voor je baby is het juist beter als de kleertjes op een zo hoog mogelijke temperatuur worden gewassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën worden gedood. Lees wel goed in de labels tot welke temperatuur je de babykleertjes kan wassen.
4. Gebruik een neutraal wasmiddel
De huid van je baby is erg gevoelig. Sommige baby’s zijn allergisch voor bepaalde wasmiddelen. Het is daarom verstandig om een wasmiddel te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s of voor een gevoelige huid (PH-neutraal en dermatologisch getest).
5. Gebruik geen wasverzachter
In wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Gebruik daarom geen wasverzachter voor de babykleertjes. Vooral in de eerste maanden kan je dit beter niet doen. Gebruik je normaal wasmiddel om de babykleertjes te wassen? Controleer dan of hier geen wasverzachter aan is toegevoegd.
6. Strijk zo heet mogelijk
Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
7. Wanneer babykleertjes wassen
Was en strijk de babykleding het liefst voordat je 37 weken zwanger bent. Vanaf dan kan je namelijk ieder moment bevallen. Het is dan fijn als alle kleertjes gewassen zijn. Leg de kleertjes na het wassen in een stofvrije kast. Nog even geduld hebben tot je ze aan kan trekken bij je baby!
Do's en dont's:
1. Was ze steeds voor gebruik!
Dat is meteen een heel belangrijke tip. Ik weet het, het is soms moeilijk om geduld te hebben als je net dat ene mooie kleedje of dat leuke rompertje hebt gekocht… Maar bij de productie van kleding worden vaak schadelijke stoffen met hormoonverstoorders gebruikt. Om ze te bleken of te kleuren bijvoorbeeld, maar ook om je kledij minder te laten kreuken.
Wist je dat we bij LoekeBizjoeke kiezen voor kledij van organisch katoen of andere milieuvriendelijke materialen, liefst met GOTS label. Dit label geeft aan dat er bij de productie van de kledij geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt. Ook het Oeko-tex label garandeert je dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat.
2. Kies voor een mild en hypoallergeen wasmiddel, liefst zonder parfum
Maar je was moet toch fris ruiken? Ik geef het toe, ook ik vind het heerlijk als de geur van fris gewassen kleertjes me tegemoet komt in huis. Toch moet je opletten met parfums. Ook hier kan je kindje namelijk op reageren. Liever een geurtje? Let er dan op dat het om een natuurlijke variant gaat.
3. Opletten met vlekkenverwijderaars!
Ja, ook wij hebben het meermaals meegemaakt. Ontlasting naast de luier en de hele romper hangt vol! Of melk teruggeven als je net propere kleertjes hebt aangetrokken. Om nog maar te zwijgen van oranje wortelpap of groene ‘grasknieën’. Het hoort allemaal bij het ouderschap ;-) Sommige vlekken zijn hardnekkig en moeilijk uit de kleren te krijgen. Grijpen naar een vlekkenmiddel klinkt aanlokkelijk, maar toch doe je het beter niet. Bekijk maar even het etiket van de anti-vlekkenspray die je in de supermarkt kocht. Het staat vol waarschuwingen! Echt gezond kan het niet zijn. En inderdaad: de vlekkenverwijderaars die je in de supermarkt koopt bevatten namelijk heel wat chemische stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid.
Wist je dat de zon het beste en meest natuurlijke bleekmiddel is? Zijn de stoelgang- of groentepap vlekken niet helemaal uit de witte rompertjes? Gewoon in de zon te drogen hangen doet wonderen!
4. Op welke temperatuur?
Dat is een moeilijke, dat geef ik toe. Ondergoed was ik op 60 graden. Zo ben ik zeker dat het proper is, maar ook dat alle bacteriën gedood zijn. De gewone kledij was ik op 30 of 40 graden, want zo krijg je ook al het meeste schoon. Zo draag je ook het meest zorg voor je kledij en kunnen ze vaak nog een rondje mee. Is er geen broertje of zusje meer, kan je er vast nog iemand anders mee plezieren. Ook dat is duurzaam! Bovendien is wassen op lagere temperatuur beter voor het milieu.
Mogen ze wel in de droogkast? Liever niet natuurlijk. De droogkast doet je kleren sneller verslijten en is een echte energievreter.
Tip
Lees de labels van je kleding. Het is zo evident, maar vaak vergeten we het, omdat we snel willen zijn. Op het label staat aangegeven op welke temperatuur je het mag wassen en of het in de droogkast mag of niet.
5. Sorteer je was per kleur
Om af te sluiten, maar zeker niet onbelangrijk: sorteren per kleur. Je wil immers niet dat het witte rompertje opeens een rozige schijn vertoont, toch? Meestal sorteer je witte was, bonte was en donkere was apart, maar met sommige kleuren is het opletten. Rood is bijvoorbeeld erg gevaarlijk. Zeker als je het samen met lichtere kledij was. Geel heeft de neiging om snel vaal te worden als je het met rood en blauw samen wast. Gele kleertjes sorteer ik liever bij de lichte was.