Waarom moet een pasgeboren baby een mutsje aan?


Als je kindje geboren wordt, krijgt hij vrijwel meteen een mutsje aan. Hij komt namelijk vanuit een heerlijk warme omgeving, meteen de koude wereld in. Is zo’n mutsje noodzakelijk? Hoe lang moet je baby’s hoofdje extra beschermd worden? En welk mutsje kies ik best? We geven je graag wat extra advies.

In het beste geval kan je baby net na je bevalling gezellig bij jou liggen. Huidcontact geeft dan meestal voldoende warmte, en bovendien kan je de geur van je baby extra goed in je opnemen als hij geen mutsje draagt. Dat is niet alleen fijn, maar die geur helpt ook bij het vormen van de band tussen jou en je kindje. Het bevordert de veilige hechting en stimuleert de aanmaak van oxytocine waardoor je gemakkelijker herstelt van de bevalling.

Wordt het kindje nadien aangekleed, dan hoort een mutsje standaard bij de eerste outfit.

 

Waarom is dat mutsje noodzakelijk?

Wel, het zal je misschien al opgevallen zijn, maar baby’tjes hebben in verhouding met de rest van hun kleine lijfje een relatief groot hoofd. Bovendien is hun fontanel ook open. Langs deze weg verliezen ze snel warmte. Ze kunnen bovendien hun eigen warmte nog niet zelf regelen. Heeft je kindje het warm, dan kan het zijn energie gebruiken om te groeien. En dat is waar het om draait, toch? Bovendien kan een mutsje helpen om je kindje af te sluiten van alle overbodige prikkels. Een mutsje is dus geen overbodige luxe in het prille begin. Werd je kindje te vroeg geboren, dan mag je het mutsje gerust wat langer oplaten. Heb je een stevige baby, is het echt warm in huis of heeft je kindje een mooie volle bos haar, dan is het minder lang een must.

 

Wanneer heeft een baby het té warm?

Ja, hoor, je baby kan het ook te warm hebben. Een goede plaats om te checken of je kindje het niet te warm heeft is in z’n nekje. Voel je dat hij zweet of voelt het eerder klam? Dan kan het zijn dat je baby te warm is aangekleed.

 

Welk mutsje voor een baby?

Er zijn verschillende soorten babymutsjes verkrijgbaar, in verschillende vormen en van verschillende materialen. Je kiest het best voor een zogenaamd helmmutsje, dat mooi over de oren komt, maar het voorhoofd vrij laat. Touwtjes eraan zijn handig. Zo kan je ervoor zorgen dat het mutsje mooi op z’n plaats blijft zitten.

Wat materialen betreft kies je best voor zo natuurlijk mogelijke stoffen. Synthetische stoffen absorberen het vocht niet en zorgen zelfs voor stuwing van de warmte. Je kan kiezen voor organisch katoen, maar ook wol en zijde zijn prima opties. Wol houdt het hoofdje lekker warm en kan veel vocht opnemen zonder dat het klam zal aanvoelen.

 

Welke maat heb ik nodig?

Meestal zit je goed als je kiest voor ‘newborn’ of ‘0-3 maanden’. Wil je echter zeker zijn dat het past en is je kindje al geboren? Dan kan je ook de hoofdomtrek van je kindje meten en deze vergelijken met de omtrek van het mutsje. Het is namelijk zo dat een mutsje mooi moet passen om de warmte goed vast te houden. En het ene kindje heeft een klein hoofd bij de geboorte, het ander een al wat groter hoofdje ;-)

Voor je gaat bevallen voorzie je dus best een mutsje om je kindje meteen aan te doen. Een kleine tip: nieuwe kledij -dus ook mutsjes- was je best steeds op voorhand.

Nog op zoek naar een mutsje? Klik hier voor een overzicht van ons assortiment.

 

Hoofdmaat baby

De hoofdmaat is gelijk aan de hoofdomtrek van het hoofd van je baby in centimeters. Deze wordt gebruikt als maat voor babymutsjes. Vaak staat er op mutsjes ook voor welke leeftijd deze geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden. Het is belangrijk dat een muts goed blijft zitten, zonder dat hij te strak zit.

Maattabel hoofdomtrek Baby:


Prematuur <34 cm

0 tot 1 maand 34 cm

1 tot 2 maanden 37 cm

2 tot 4 maanden 40 cm

4 tot 6 maanden 43 cm

6 tot 9 maanden 45 cm

9 tot 12 maanden 46 cm

12 tot 18 maanden 47 cm

18 tot 24 maanden 49 cm

Hoe werkt een geknoopte babymuts?


Een geknoopte babymuts is een muts voor baby's met bovenaan een klein knoopje.

Je kan dit knoopje zelf strakker of losser maken en zo de maat aanpassen. Trek je de knoop strakker, dan word het mutsje kleiner, Knoop je de knoop hoger, dan zit het mutsje losser.

Het is een geweldig kraamcadeau en zal het hoofdje van de baby lekker warm houden.