Wat is fast fashion, wat is slow fashion?

 

Fast fashion: het gangbare model in de kledingindustrie

De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Tevens zijn de productieomstandigheden waaronder de kleding wordt gemaakt vaak problematisch. Wereldwijd werken zo'n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waarvan 85% vrouw. Veelal wordt de kleding in sweatshops in lagelonenlanden geproduceerd onder schrijnende omstandigheden. Het gros van de naaisters verdient geen leefbaar loon, met onmenselijk lange werkweken tot gevolg. In Aziatische kledingfabrieken maken naaisters vaak werkweken van 60 tot 90 uur.

Momenteel bestaat het merendeel van het mode-aanbod uit fast fashionproducten. Trends wisselen elkaar razendsnel af en om de zes weken hangt er een nieuwe (goedkope) collectie in de grote fast fashion ketens. Dit industrie wakkert het verlangen aan om steeds 'iets nieuws' te dragen waardoor een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer wordt gedragen. Zo is onze kledingconsumptie sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld. De hoge intensiviteit van fast fashion zet de productiekosten onder druk en maakt de industrie nog vervuilender. Het is duidelijk dat er nog veel moet veranderen in de fashionindustrie. Fast fashion moet plaats gaan maken voor slow fashion.

Op weg naar slow fashion

Gelukkig groeit de beweging van producenten en consumenten die dit belastende mode-systeem wil veranderen. Want we moeten van fast fashion naar slow fashion: geen massaproductie meer maar duurzame mode die lang meegaat, weinig belastend voor het milieu is en geproduceerd wordt onder menswaardige omstandigheden. Er zijn steeds meer initiatieven te vinden die, ieder op hun eigen manier, bijdragen aan de verduurzaming van de kledingindustrie.

 

www.loekebizjoeke.be