Wat is velours de panne? 

 

Velours de panne is een glanzende stof met een lichte stretch. Het wordt ook wel pannefluweel genoemd.

Deze stof is gemaakt van 100% polyester. Velours de Panne is een rekbare stof en valt er soepel. Velours de Panne is uitermate geschikt voor decoratie,  carnavalskleding, enz...

 

Wat is het verschil tussen velours, velvet en fluweel?

 

Laten we wel wezen: iedereen gebruikt de woorden velours (of velour?), velvet en fluweel een beetje op de bonnefooi. Wat is nou eigenlijk het verschil? Of is het één en dezelfde stof? Hoogste tijd voor orde op zaken.

FLUWEEL

Fluweel, zo is voor een ieder redelijk helder, is de Nederlandse benaming voor een stofsoort waarbij kleine (van oorsprong zijden, nu ook vaak katoenen) lusjes worden geweven waardoor aan de bovenkant een zachte, glanzende stof ontstaat van korte opstaande pluizige polen. Optioneel is het doorsnijden van die lusjes waardoor korte 'haartjes' ontstaan. De techniek is ontstaan in Azië en waaide rond 1400 over naar Europa. Vooral in Italië. Maar ook Brugge werd in de 16e eeuw een centrum van fluweelwevers.

Leuk weetje van Wikipedia: vooral rijke mensen, die aan de grachten van de grote steden woonden, droegen in die tijd fluweel. Zo was oa in Amsterdam ooit een Fluwelen Burgwal. Het Huis aan de Drie Grachten (Oudezijds Voorburgwal 249) heeft aan de kant van de Oudezijds Voorburgwal nog een gevelsteen waarin die naamgeving nog te herkennen is.

VELVET

Over het woord velvet kunnen we kort zijn: dat is simpelweg de Engelse benaming voor fluweel.

VELOURS

Maar dan komen we bij velours (mét een S dus - zonder wordt vooral in het Engels vaak gebruikt, maar is onjuist). Velours is in principe het Franse woord voor fluweel. Maar er bestaat wel degelijk een klein verschil tussen fluweel en velours. Velours werd iets later, in Frankrijk, uitgevonden, is een gesneden variant van fluweel en is heel zacht door dat lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen, maar daardoor ook iets minder glanzend dan fluweel.

Velours is vaak zwaarder van gewicht dan fluweel en wordt veelal gebruikt voor gordijnen en het bekleden van meubels, onder andere omdat het wat flexibeler is dan gewoon fluweel. Laatstgenoemde komt door een ander belangrijk verschil, en dat is dat fluweel altijd geweven wordt en velours geweven kan zijn (met een iets andere techniek dan fluweel), maar vaker nog: gebreid is.

Bonusinfo: er wordt onderscheid gemaakt tussen staand velours en streekvelours. Staand heeft een rechtopstaand haardek. Bij streekvelours ligt het haardek in één richting (ook wel vleug), waardoor verschil in kleurdiepte ontstaat. Bij rechtopstaande haartjes is de kleur het meest intensief.

Nooit meer vergeten.