Wat zijn de beste stoffen die gebruikt worden voor babykleding?
Ik gebruik vooral stretch katoenen tricot jersey voor de rokjes, broekjes, shorts en T-shirts. Deze stof is speciaal gemaakt voor de delicate babyhuid. Deze stof stretcht goed mee en is gemakkelijk in onderhoud. Het kreukt minder en is lekker zacht. Baby velletjes houden van een hoge concentratie katoen.
Als dit anders is dan staat dit vermeld bij het product.
Ook katoen wordt gebruikt in onze kledingstukken. Dit is een natuurlijke vezel die het meeste voorkomt in kinderkleding.
Wij proberen bij Ateljee Loekebizjoeke om zo veel mogelijk BIOLOGISCHE STOFFEN mét GOTS-label en/of IVN Best Label te gebruiken. Hierdoor koopt u een bio-ecologische stof.
Hoe zit het precies met de huid van mijn baby?
Niets voelt en ruikt zo fijn als de zachte huid van je baby. Maar die babyhuid is ook heel kwetsbaar. Babyvel is tot wel 5 keer dunner dan de huid van een volwassene.
Dit maakt de huid van je baby open en kwetsbaar. En de babyhuid is dus ook nog eens heel dun. Pas rond het vierde levensjaar is de opperhuid goed ontwikkeld.
Goed beschermen dus?
Jazeker. Tegen kou, vocht én schadelijke stoffen. Dat doe je met behulp van kleding.
Kleding omhult je baby. Daarom is het belangrijk om bewust je babykleding te kiezen. En te kijken van welke materialen het is gemaakt.
Zijn er stoffen die ik beter niet kan gebruiken?
Ja, een heleboel helaas.
Pas vooral op voor synthetische stoffen of stoffen waar veel chemicaliën voor worden gebruikt. Dat gaat niet goed samen met de kwetsbare, open huid van je baby.
Polyester bijvoorbeeld
Gemaakt van plastic vezels, gesmolten met een chemische techniek. Daarvan maken ze vervolgens garen. Met ongeveer hetzelfde proces maken ze stoffen als acryl, nylon en polyamide.
Deze stoffen hebben diverse nadelen:
- De grondstof van deze materialen is aardolie. Om er garen van te maken is veel energie, water en gif nodig. Aardolie en gif zijn geen fijne stoffen voor baby’s, don’t you agree?
- Ook de eigenschappen van de stof zijn niet fijn. Je baby heeft nog moeite om de temperatuur te reguleren. Polyester, acryl en nylon nemen geen vocht op. Als je baby zweet kan het niet door de stof naar buiten. Zo koelt je mini snel af.
- Syntetische stoffen zijn ook schadelijk voor de natuur. Het winnen van aardolie en het maken van plastic is milieubelastend. En bij het wassen van de kleding laten er miniscule stukjes plastic los: microvezels. Dit komt in het water terecht en het wordt door dieren opgegeten.
Fleece is ook een stof om op te letten, je weet wel, van die zachte dekentjes
Het lijkt perfect voor je baby. Zo’n knuffeldeken van zachte fleece-stof.
Maar pas op: die zijn vaak óók gemaakt van polyester. Omdat je het zoveel ziet in winkels noemen we het apart.
Polyesterfleece lijkt lekker warm voor je baby. Maar er is en groot nadeel: het sluit de huid af. Dit kan stuwend werken, waardoor je mini oververhit raakt. En warmtestuwing wordt weer in verband gebracht met wiegendood. Liever niet dus, zo’n babydeken van polyester.
Er bestaat ook fleece van wol of katoen, kijk dus even op het waslabel. Een snelle check: als het een goedkoop exemplaar is van onder de 10 euro, is het bijna altijd van polyester gemaakt.
Liever niet: viscose
Deze stof is van een natuurlijke grondstof gemaakt: hout. Maar om van dat hout een zachte stof te maken is een grote hoeveelheid chemicaliën nodig.
Deze chemicaliën zitten ook ìn kleding gemaakt van viscose. En komen dus in aanraking met de kwetsbare huid van jouw baby.
Bijna onvermijdelijk: elastan of lycra
Deze stof wordt aan heel veel stoffen toegevoegd. Elastan of lycra is een opnieuw een synthetische vezel. Om het te maken zijn veel chemicaliën nodig. Is slecht voor de huid van jouw baby, maar ook voor het milieu.
Heb je iets wat stretcht, dan zit er waarschijnlijk elastan in. Kijk maar eens op het waslabel: staat er elastan of lycra op?
Elastan is bijna niet te vermijden: van t-shirt tot legging. Kies je toch voor elastan, kies dan voor een merk dat op een duurzame manier produceert.
En hoe zit dat dan met katoen?
Katoen is een natuurlijke grondstof met fijne draageigenschappen. Maar helaas: om katoen te laten groeien is een gigantische hoeveelheid chemicaliën nodig.
In een katoenen babyshirt zitten ongeveer twee eetlepels gif
Echt, zoveel ja. En na de oogst wordt vaak formaldehyde toegevoegd. Dit is een gas wat ervoor zorgt dat de katoen goed blijft tijdens het transport.
Maar: formaldehyde is ook giftig en kankerverwekkend. Niet geschikt voor baby’s dus. Daarnaast kan deze stof allergische reacties en eczeem veroorzaken.
Kan ik mijn baby dan nog wel iets aantrekken?
Ik snap het. Dit rijtje kan deprimerend overkomen, want wat kies je dan?
Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven verkrijgbaar. Welke? Hier lees je alles over veilige babykleding voor je mini.
Je staat er niet bij stil, maar ook in babykleding zitten chemische stoffen.
Wat moet je weten
Waarom zitten er chemische stoffen in babykleding?
Als deze stoffen niet in babykleding zouden zitten dan zouden alle babykleertjes kleurloos zijn, krimpen ze na de eerste wasbeurt, of hebben ze geen leuke prints. Chemische stoffen verbeteren en verfraaien dus de babykleding. Ze hebben een duidelijke functie. Het zijn kleurstoffen, waterafstotende stoffen, anti-kreuk- en anti-krimpmiddelen of bacteriedodende stoffen.
Wat zegt de wet over chemische stoffen in babykleding?
Het is goed om te weten dat babykleding moet voldoen aan de Warenwet en aan Europese wetgeving. Daarnaast moet babykleding voldoen aan de Europese Textielverordening (1007/2011/EU). Deze verordening verplicht producenten om labels te gebruiken zodat duidelijk is van welke vezels de kleding gemaakt is (katoen, polyester, lycra, nylon, wol, acryl, zijde, etc.). Producenten en importeurs moeten ervoor zorgen dat babykleding die op de markt komt veilig is.
Risico’s
Uit onderzoek blijkt dat verschillende chemische stoffen nog ongebonden aanwezig kunnen zijn in babykleding die in de winkels hangt. Omdat je kindje op een groot deel van het lichaam kleding draagt, kan het deze chemische stoffen via de huid binnen krijgen. De meeste kinderen hebben daar geen last van. Sommige van de chemische stoffen kunnen bij kinderen die daar gevoelig voor zijn allergische reacties veroorzaken. Een goede oplossing voor hen is om nieuwe kleding altijd eerst te wassen voordat je je kind ermee aankleedt. Ook sabbelen kleine kinderen graag. Op hun mouwtjes bijvoorbeeld. Zo kunnen ze via de mond chemische stoffen binnen krijgen. Ook daarom wordt het aangeraden kleertjes voor gebruik te wassen.
Tips
Lees het label
Wil je weten waar de babykleding van gemaakt is, waar het vandaan komt en wat erin zit? Bekijk dan het ingenaaide label aan de binnenkant van de kleding of het etiket op de verpakking van bijvoorbeeld sokjes en mutsjes. Mocht je vragen hebben over het gebruik van chemische stoffen in babykleding, stel je vraag aan de producent of importeur van het product. Op het label of etiket staat wie dat is.
Nieuwe kleding gekocht? Was ze voor gebruik
Als je babykleding wast voordat je je kind ermee aankleedt, dan was je sommige achtergebleven chemische stoffen eruit.
Allergisch
Sommige kinderen zijn gevoelig voor kleurstoffen in babykleding. Hun huid raakt geïrriteerd en soms krijgen ze last van eczeem. Vaak gaat het dan om een allergie voor een blauwe kleurstof. Deze kleurstof wordt gebruikt om een kledingstuk een diepe blauwe, paarse, zwarte of bruine kleur te geven. Is je kindje gevoelig, gebruik dan geen donker geverfde babykleding en strak zittende kleding. Daarom is het belangrijk nieuwe kleding voor gebruik te wassen.
Een geïrriteerde huid wordt niet altijd veroorzaakt door een kleurstof. Sommige mensen krijgen irritaties van synthetische kleding, door de anti-kreukmiddelen en parfum die nog op nieuwe kleding zit, of door wasmiddelen.
Online babykleding kopen
Koop je kleding online dan kun je het ingenaaide label niet bekijken. Wel staat vaak kort beschreven van welk materiaal jassen, shirts, broeken of schoenen zijn gemaakt.
Let extra op als je online babykleding bestelt:
- Online producten kopen bij Nederlandse webwinkel: doorgaans veilig.
- Online producten kopen bij webwinkel binnen de Europese Unie: doorgaans veilig.
- Online producten kopen bij webwinkel buiten de Europese Unie: mogelijk onveilig.